Wątki |
przepisy
Karol - Wto Cze 03, 2008 9:47 pm " />Mistrzem kuchni raczej nie jestem, ale chciałbym podzielić się kilkoma linkami do stron, na których można znaleĽć przepisy z, jak mawiaj± Czesi, bio potravin : http://www.biobabalscy.pl/przep.html oraz dla tych którzy znaj± niemiecki albo lubi± pracę ze słownikiem, imponuj±ca baza przepisów z potraw BIO: http://www.naturkost.de/rezept/index.htm Przepisy znajduj± się także w każdym numerze BioKuriera: można zajrzeć albo do wersji papierowej albo pdf - owiej http://www.biokurier.pl Pozdrawiam! WaszSklep - Czw Kwi 22, 2010 5:56 pm " />Przepis na soję zapiekan± w sosie beszamelowym: Składniki: szklanka ziarna soi, 4 duże grzyby shitake, 1 cebula, 200 g masła, 0,5 l mleka, 5 łyżek m±ki pełnoziarnistej pszennej, gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz biały. Sposób przygotowania: Soję namaczamy w zimnej wodzie na noc. Następnie zalewamy ¶wież± wod±. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 min. W tym czasie przygotowujemy grzyby oraz sos beszamelowy. Grzyby delikatnie oczyszczamy, usuwamy ogonki. Kapelusze kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. Podsmażamy wszystko na łyżce masła, lekko solimy. Sos beszamelowy: pozostałe masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy powoli m±kę, jednocze¶nie intensywnie mieszaj±c. Następnie dodajemy stopniowo mleko, pamiętaj±c o ci±głym mieszaniu. W momencie jak sos zgęstnieje, dosypujemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprzu białego, solimy. W naczyniu żaroodpornym układamy soję, następnie grzyby z cebulk±. Zalewamy wszystko sosem beszamelowym. Opcjonalnie możemy posypać potrawę startym serem mozzarella. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 30 min. Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywno¶ć http://www.waszsklep.com.pl |
|||
Sitedesign by AltusUmbrae. |