ďťż
Wštki |
Prosze o pomoc w zadaniu z Niemca ;)
kukaszr - Pon Paź 09, 2006 7:33 pm Witam Mianowice całą swoją wiedze językowa kumuluje na angielskim a niemieckiego nie lubie i nie nawidze Pomoże mi ktoś w zadaniu mam mianowicie napisac przepis kulinarny ;] wyrałem sobie taką przyprawe jak "FRYTKI" ;] przetłumaczył by mi ktoś ten tekst Aby usmażyć frytki, należy wpierw uszykować kartofle odpowiedniego rozmiaru, następnie uszykowaś nożyk, obkrojć ze skurki. Gdy je ostrugamy trzeba te kartofle przepłukać pod bierzącą wodą. Gdy już to zrobimy należy je pokrojć na odpowiedniej długości paski. Następnie włożyć do rozgrzanego garnka z oliwą lub rozgrzanego pieca. Co 5 minut zaleca się przełożenie ich na druga strone aby sie nie przypaliły. Po 15-20 minut należy wyjąć z garnka, pieca i posolić do smaku. Wiem, ze istnieją tłumacze ale nie chce mniec większych błędów, nie chce aby profesor widział, że chamsko zerżnięte z tłumacza Uratuje mnie ktoś przed laczkiem? Hpest - Pon Paź 09, 2006 8:20 pm Ten twój przepis kulinarny to pikuś w porównaniu z moim zadaniem z niemca. Miałem na dzisiaj napisać List po niemiecku Fakt, że dopiero wczoraj ok 22.00 zabrałem się za pisanie, ale napisałem Oczywiście wspomagałem się gotowcem z Neta i translatorem Bo przecież nie po to mamy dostęp to takiej wiedzy jak Np.: Internet aby sobie utrudniać życie. Zamiast pisać o zadaniu na Forum powinieneś poszukać na Google. http://de.wikipedia.org/wiki/Fritten Zubereitung Zur Zubereitung von Pommes frites werden geschälte groĂźe Kartoffeln längs in Stäbchen von knapp einem Zentimeter Diagonalquerschnitt und einer Länge von 2 bis 10 cm geschnitten, auf einer saugfähigen Unterlage leicht getrocknet und anschlieĂźend in PflanzenĂśl oder – wie in Belgien Ăźblich – mit Rindernierenfett in der Regel zweimal frittiert: beim ersten Mal bei einer Temperatur von ca. 140 bis 180 °C bis sie blassgelb sind, nach dem AbkĂźhlen beim zweiten Mal bei etwa 190 °C (in der Nähe des Rauchpunkts), bis sie eine goldene Farbe angenommen haben. Frittiert man sie in einem Durchgang, werden sie innen nicht gar oder auĂźen zu dunkel. Werden zu viele Pommes frites gleichzeitig ins Fett gegeben, kĂźhlt es stark ab und die Kartoffeln saugen Ăźbermäßig viel Fett auf, da sich nicht sofort eine schĂźtzende Kruste bildet. Vor dem Servieren werden die Pommes frites abgetropft und meist gesalzen. FĂźr die Gastronomie und fĂźr den privaten Bedarf werden Pommes frites als Halbfertigprodukt industriell hergestellt. Dazu werden sie nach dem ersten Frittieren tiefgekĂźhlt und mĂźssen nur noch einmal frittiert oder im Ofen gebacken werden. Teilweise werden industriell hergestellte Pommes frites auch aus KartoffelpĂźree oder Kartoffelgranulat geformt. FĂźr die industrielle Herstellung von Pommes Frites werden vor allem längliche Kartoffeln verwendet. Nach dem Waschen werden sie in einem Dampfschäler von der Schale befreit, anschlieĂźend blanchiert und dann in groĂźen kontinuierlichen Fritteusen ausgebacken. AnschlieĂźend folgt ein Bandtrockner, dann das KĂźhlen und Gefrieren in KĂźhl-/Gefriertunneln. Anlagen zur Herstellung von Pommes Frites erreichen Leistungen von bis zu 25 t Fertigprodukt pro Stunde. kukaszr - Wto Paź 10, 2006 5:06 am te co zapodałeś jest siii.... ale jest zaawansowane ;d mój niemiecki musi być prosty i mało zaawansowany... Bo pani Profesor sie pozna Ale ja to pozmieniam porpobie pare błędów i skróce ;] thx! pochffała leci Przestrzeń - Śro Paź 11, 2006 6:31 pm Witam wszystkich. Mam zadanie z anglika, gdzie musze napisać list do jakiegoś kolegi. Mam się dowiedzieć co on lubi czego nie. Prosze was o pomoc, sam tego nie zrobie. Jeśli już ktoś zacznie mi pomóc, to zeby słownictwo było nie cieżkie, bo sie nauczycielka skapnie od razu. Dzieki niunka - Czw Paź 12, 2006 10:19 am Witam wszystkich. Mam zadanie z anglika, gdzie musze napisać list do jakiegoś kolegi. Mam się dowiedzieć co on lubi czego nie. Prosze was o pomoc, sam tego nie zrobie. Jeśli już ktoś zacznie mi pomóc, to zeby słownictwo było nie cieżkie, bo sie nauczycielka skapnie od razu. Dzieki Google , english Translator i ksiazki. I skonczcie w koncu tematy z odrabianiem lekcji. |
|||
Sitedesign by AltusUmbrae. |